Verzekeringen

Verzekeringen

Ziektekostenverzekering

Als je bij ons komt werken word je op de eerste werkdag aangemeld bij het Soyal Güvenlik Kurumu (SGK). Dit is de Turkse ziektenkostenverzekering, inkomstenbelasting én pensioenopbouw. Je draagt van het salaris een bepaald bedrag af aan premies aan het SGK. Dit bedrag wordt berekend over het volledige salaris inclusief premies, bonussen, toeslagen en reiskostenvergoedingen.

Sgk voor iedereen?

Iedereen die bij Conduent in Turkije werkt, krijgt een SGK. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Ook als je alleen de Nederlandse nationaliteit hebt kun je dus gebruik maken van deze verzekering. En vergeet niet dat je ook pensioen opbouwt in Turkije.

Pas na 30 dagen recht op sgk

De SGK wordt pas 30 dagen na inschrijving geactiveerd. Dit omdat het SGK eerst een buffer wil opbouwen. In de eerste 30 dagen kun je dus geen gebruik maken van de diensten van het SGK. Het is dus belangrijk om je zorgverzekering in Nederland pas op te zeggen als de 30 wachtdagen voorbij zijn. Voor het opzeggen van de verzekering in Nederland heb je een bewijs van uitschrijving bij de gemeente nodig. Voor de aanvraag van het SGK heb je een geldig identiteitsbewijs nodig.

Op deze Mavi kaart dient het T.C. nummer vermeld te zijn. De Mavi kaart is via het Turkse consulaat te verkrijgen.

wat verzekert het SGK?

Als je verzekerd bent in het SGK dan kun je gratis terecht bij de sağlık ocağı, de Turkse huisartsenpost. Heb je medicijnen nodig? Dan krijg je daar korting op.

Als je terecht wilt bij een particulier ziekenhuis dan kun je in sommige gevallen ook korting krijgen op de behandelingen. Het SGK werkt iets anders dan in Nederland. Zo ben je niet verzekerd voor de tandarts of fysiotherapeut.

Doorbetaling tijdens ziekte

Kun je niet werken door ziekte? Dan moet je ziekteverlof aanvragen. Als dit is toegekend door de HR-afdeling dan dien je op de eerste ziektedag een ziekterapport aan te vragen bij een arts die SGK erkend is. Dit rapport moet je indienen bij het SGK. Pas daarna heb je recht op doorbetaling van 70% van je salaris. Heb je geen ziekterapport? Dan krijg je niet doorbetaald tijdens ziekte.