Military Service

Military Service

Turkse dienstplicht

Gezonde mannen in Turkije hebben een dienstplicht die normaal gesproken 15 maanden duurt. Heb jij de Turkse nationaliteit en woon je in Turkije? Dan word je op je 19e verjaardag opgeroepen voor de dienstplicht die start op je 20e. Als je studeert, dan wordt de dienstplicht uitgesteld tot na het afronden van je studie.

afkopen dienstplicht

Als je in het buitenland verblijft in de periode dat je de dienstplicht zou moeten vervullen, dan kun je deze uitstellen tot je uiterlijk 38 jaar geworden bent. Wil je geen dienstplicht doorlopen? Dan kun je deze afkopen. Je hoeft tegenwoordig niet meer een militaire basistraining te doorlopen in Turkije. Deze regeling is in 2011 afgeschaft.

De voorwaarden voor het afkopen van de dienstplicht zijn:

1. Wonen in het Buitenland

Je woont op het moment van aanvraag in het buitenland.

2. Gewerkt in het buitenland

Je hebt tenminste 3 jaar gewerkt in het buitenland. Dit kun je aantonen door een arbeidsverleden op te vragen bij het UWV.

3. Documenten

Je bent in het bezit van een geldig verblijfsdocument in het land van aanvraag.

4. Ook handig:

Meer weten? Bekijk de website van het Turkse consulaat: http://www.konsolosluk.gov.tr/

Niet afkopen? Dan max. 6 maanden in Turkije

Heb je de dienstplicht niet afgerond en bezit je de Turkse nationaliteit, dan kun je niet langer dan 6 maanden per kalenderjaar in Turkije verblijven. Wil je langer dan 6 maanden in Turkije verblijven? Dan zul je alsnog de dienstplicht moeten doorlopen of afkopen.

Als je bij Conduent in Turkije gaat werken, val je onder de Turkse wet- en regelgeving en kunnen de volgende situaties zich voordoen:

  • Je hebt je dienstplicht afgerond en bent niet meer dienstplichtig. Je kunt dan langer dan 6 maanden wonen en werken in Turkije
  • Je gaat voor een studie naar Turkije en gaat bij Conduent als part-timer werken. Het is dan mogelijk om uitstel van de dienstplicht aan te vragen. De status van de studie moet dan wel bij het Ministerie van Defensie vermeld worden. Conduent raadt je aan om dit met het Turkse consulaat in Deventer of Rotterdam te bespreken
  • Je hebt je dienstplicht nog niet afgerond en bent dus nog dienstplichtig. Je mag dan per kalenderjaar maximaal 6 maanden in Turkije wonen en werken. Wil je langer in Turkije verblijven? Dan moet je je dienstplicht van 15 maanden vervullen of je dienstplicht afkopen

Voor meer vragen over de dienstplicht adviseert Conduent contact op te nemen met het Turkse consulaat in Deventer of Rotterdam.